एजेन्सी – पुदिना गाउँघरमा अचार अथवा चट्नीको रुपमा प्रयोग गर्ने गरेको पाईन्छ । केहि औषधीय रुपले पनि प्रयोग भएको भएपनि तर यसका अन्य धेरै फाइदाबारे थाहा नुहन पनि सक्छ । यो स्वास्थ्यका लागि निकै फाइदाकारीका साथै सुन्दरता निखार्न पनि उपयोगी मानिन्छ ।
पुदिनाका केही फाइदाहरु यसप्रकार छन्:
१. पुदिनामा हुने फाइबरले कोलस्ट्रोल कम गर्न मद्दत गर्छ ।
२. यसले हड्डी बलियो बनाउँछ ।
३. पुदिनाको पातको रस कागती र महसँग समान मात्रामा मिलाएर खानाले पेटसम्बन्धी रोगबाट राहत मिल्छ ।
४. पुदिनाको पातको रस कालो मरिच वा बिरे नुनसँग चिया जस्तै बनाएर खानाले ज्वरोखोकीमा आराम मिल्छ ।
५. महिनावारी भएको बेला पुदिनाको सुकेको पातको धुलो महसँग मिसाएर दिनमा दुई तीनपटक खानाले आराम मिल्छ ।
६. घाउमा पुदिनाको रस लाउँदा चाँडै निको हुन्छ भने छालाको समस्यामा यसको पातको लेप लाउँदा राहत हुन्छ ।
७. पुदिनाको सुकेको पातको धुलोले दाँत माझ्नाले मुखको दुर्गन्ध कम हुन्छ ।
८. घाँटी दुखेको भए पुदिनाको रसलाई नुन पानीमा मिलाएर कुल्ला गर्नाले आराम मिल्नुका साथै आवाज पनि खुल्छ ।