विवाहित पुरुषले दूधमा मिसाएर खानुहोस् यो मिठो चिज, बढ्नेछ शक्ति !

गर्मी मौषम सुरु भएसँगै धेरै मानिस हरुलाई खान खान मन नलाग्ने अरुचि र कमजोरी जस्ता समस्या देखिन थाल्छ । यदि तपाईहरु पनि शारीरिक कमजोरी महसुस गर्दै हुनुहुन्छ भने, हरेक दिन दूध र किशमिश मिसाएर खानुहोस् । यसले धेरै गम्भीर रोगहरूबाट बचाउँछ । यस बाहेक यदि तपाई एनि:मिया र कब्जियतको समस्याबाट हैरान हुनुहुन्छ भने अवश्य किशमिश खानुहोस् । यसलाई तातो दूधमा मिसाएर सेवन गर्दा धेरै फाइदा हुन्छ ।

दूधबाट मिल्ने पोषक तत्त्वहरू
दूधमा प्रोटिन, क्याल्सियम र राइबो:-फ्लेविन (भिटामिन बी-२) जस्ता पोषक तत्त्वहरू पाइन्छ, यसका साथै यसमा फस्फोरस, म्याग्नेसियम, आयोडिनलगायत भिटामिन ए, डी, के र ई लगायतका धेरै खनिज र प्राकृतिक तत्व पनि पाइन्छ। दूधमा धेरै इन्जाइमहरू र केही जीवित रक्त कोशिकाहरू पनि हुन सक्छन्, जुन शरीरको लागि फाइदाजनक हुन्छ।

किशमिशबाट प्राप्त हुने पोषक तत्वहरू
किसमिसमा आइरन उच्च मात्रामा पाइन्छ । त्यसैले यसले एनीमियाबाट बचाउँछ। यस बाहेक यसमा कपर पनि हुन्छ, जसका कारण शरीरमा रातो रक्त कोशिका बन्छन् र रगतको कमी हुँदैन । किसमिसमा भिटामिन ए, बी कम्प्लेक्स र सेलेनियम हुन्छ, जसले कमजोर कलेजो, गुप्त रोगहरू र रोग प्रतिरोधात्मक क्षमतालाई बढाउँछ ।

दूध र किशमिश खानु फाईदाहरु 

-दूधमा किसमिस खानु विवाहित पुरुषका लागि निकै फाइदाजनक साबित हुन्छ । एक अनुसन्धानका अनुसार किसमिसमा पुरुषको प्रजनन क्षमता बढाउने गुण हुन्छ । शुक्राणुको गतिशीलता बढाउने कार्य पनि किशमिशमा सक्रिय रूपमा पाइन्छ। त्यसैले विवाहित पुरुषले मनतातो दूधमा किसमिस खानु राम्रो हुन्छ ।

– किशमिश र दूध खानु आँखाका लागि फाइदाजनक मानिन्छ, किनकि यसमा पोलिफे-नोलिक फाइटो:-न्यूट्रिएन्ट हुन्छ ।  जसले मजबुत एन्टिअक्सिडेन्टको रूपमा काम गर्छ र आँखाको समस्याबाट बचाउँछ।

–  खाएको खाना पचाउन पनि दुध र किशामिश धेरै महत्त्वपूर्ण छ। यसका लागि पर्याप्त मात्रामा फाइबर शरीरमा पुग्नुपर्छ। यस्तो अवस्थामा किशमिश र दूधको सेवन धेरै लाभदायक हुन सक्छ, किनभने किशमिश फाइबरको प्रशस्त स्रोत भएको चिज हो।

– यदि तपाई ब्लड प्रेसरको समस्याबाट हैरान हुनुहुन्छ भने किसमिस तपाईको लागि वरदान साबित हुनेछ । अहिलेको सामयमा धेरै मानिसहरूलाई यो स्वास्थ्य समस्या छ, जसका कारण उनीहरूको जीवनको गुणस्तर पनि नकारात्मक रूपमा प्रभावित पारेको छ। दूध र किसमिस दुबैमा पर्याप्त मात्रामा सोडियम पाइन्छ । सोडियम युक्त खानेकुराको सेवनले उच्च रक्तचापको समस्याबाट बच्न धेरै मद्दत गर्छ र यसबाट हुने जोखिमलाई पनि धेरै हदसम्म कम गर्न सकिन्छ।

प्रकाशित : मङ्गलबार, चैत २२, २०७८१४:३६

आफ्नो मत ब्यक्त गर्नुहोस् :

बर्खायामसँगै नाइरोबी फ्लाइ किराको सङ्क्रमण, बच्न नगर्नुहोस् यी गल्ति !