जाडोको मौसम आउने बित्तिकै खाना प्रेमीका लागी राम्रो दिन आउँछ । किनभने यो मौसममा मनपर्ने तरकारी खान पाइन्छ । बन्दागोभी विशेषगरी जाडोमा खाइन्छ । बन्दागोभी यस्तो तरकारी हो, जसलाई मानिसले जाडोमा धेरै खान्छन् । जाडो याममा मानिसको घरघरमा बन्दागोभीको करी र पराठा बनाइन्छ । काउली खानमा स्वादिलो मात्र नभएर स्वास्थ्यका लागी पनि निकै फाइदाजनक हुन्छ । अर्कोतर्फ बन्दागोभीका पनि आ–आफ्नै फाइदा छन् तर के तपाईलाई कुनै यस्तो बन्दागोभी थाहा छ, जसलाई खानामा नभई सजावटका लागी प्रयोग गरिन्छ ? आज हामी तपाईलाई एउटा यस्तो बन्दाबीको बारेमा बताउनेछौँ जुन तपाईले खान सक्नुहुन्न । यो बन्दागोभी खान नभई घरको सजावटका लागी प्रयोग गरिन्छ ।
काउली हरियो पात भएको तरकारी हो। यसलाई पात गोभी पनि भनिन्छ। यो गोभी, काउली र ब्रोकाउली को परिवार बाट आउँछ। तर त्यहाँ धेरै किसिमको बन्दाहरु छन् जुन खानको लागी नभई विभिन्न स्थानमा सजावोटको लागी प्रयोग गरिन्छ । खानको लागी प्रयोग गरिने बन्दा र काउलीलाई हजारौँ वर्ष पुरानो तरकारी मानिन्छ ।
तर सजावोटको लागी प्रयोग गरिने बन्दा पहिलो पटक जापानमा उब्जाइएको थियो । यसको नाम हो ‘अर्नामेंतल कैबेज’ भनिन्छ । यो कुरा २० औँ शताब्दीको हो, जब अमेरिकी कृषि विभागले आफ्ना मानिसहरूलाई चीन र जापान पठाएर केही नयाँ बिरुवा ल्याउने जिम्मेवारी दिएको थियो। त्यहाँ अनुसन्धानकर्ताहरूले त्यस सुन्दर गोभी मन पराए। त्यस पछि लगभग सन १९३६ पछि यस ‘अर्नामेंतल कैबेज’ लाई अमेरिकी बजारहरूमा पनि बेच्न थालिएको थियो ।
जाडोमा यो बन्दकोबीले तपाईंको बगैचालाई धेरै सुन्दर बनाउन सक्छ। यो गोभी धेरै चिसो मौसममा मात्र राम्रोसँग फुल्छ। सजावटी बन्दागोभी र गोभी बैजनी, सेतो र गुलाबी रंगमा हुन्छन्। सबैभन्दा ठूलो कुरा यो बन्दाकोबी माइनस १५ डिग्री सेन्टिग्रेड तापक्रममा पनि फुल्न सक्छ। यद्यपि यो बन्दाकोबी पनि खान सकिन्छ, तर यसको स्वाद धेरै तितो हुन्छ, त्यसैले यसलाई बगैचाको सजावटमा मात्र प्रयोग गरिन्छ।